2-12-2020

Het Wopke-Wiebesfonds

Het investeringsfonds van 20 miljard dat ministers Wopke Hoekstra en Eric Wiebes vlak voor Prinsjesdag presenteerden is volgens hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen geen daadkrachtig kabinetsplan in economisch zware tijden, maar amateuristisch, schadelijk en gedoemd te mislukken. 

Het kabinet trekt de komende 5 jaar 20 miljard euro uit voor investeringen die bijdragen aan economische groei. Het geld uit het Nationaal Groeifonds gaat naar kennisontwikkeling, infrastructuur en onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Daarmee lijkt de oprichting van het investeringsfonds een daadkrachtig plan in tijden van economische crisis veroorzaakt door de corona-pandemie, maar economen zijn kritisch. Onder hen ook hoogleraar Economie Sweder van Wijnbergen. Volgens hem zijn de uitgangspunten verkeerd en is de vormgeving van het fonds desastreus; toekomstige belastingbetalers worden door dit kabinet opgezadeld met escalerende risico’s, en tevens ontbreekt bij het kabinet enig besef van het belang van een maatschappelijke kosten-baten analyse. Hierdoor is er geen oog voor wat een écht goed publiek investeringsproject is. Sweder van Wijnbergen bespreekt in deze videolezing de opzet van het fonds en zijn kritische visie hierop.

Prof.dr. Sweder van Wijnbergen is hoogleraar Economie aan de UvA en voormalig secretaris-generaal op het ministerie van Economische Zaken. Hij behaalde naast een doctoraal Econometrie (Erasmus Universiteit) ook een doctoraal Natuurkunde aan de Universiteit Utrecht. Professor Van Wijnbergen promoveerde in de economie aan de prestigieuze technische universiteit MIT (Cambridge, VS).

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x