21-4-2024

Videolezing | The Next Financial Crisis?

Sinds de spraakmakende lancering van ChatGPT in 2022, zijn Wall Street-banken enthousiaste gebruikers geworden van generatieve AI. Dit is natuurlijk een begrijpelijke trend, aangezien automatisering en het gebruik van geavanceerde algoritmen al jaren hun weg hebben gevonden in de financiële wereld. Maar niet zonder risico's. Volgens Gary Gensler, voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC) - de Amerikaanse financiële toezichthouder - is het "bijna onvermijdelijk" dat AI al in de late jaren '20 of begin jaren '30 een financiële crash zal veroorzaken, en het vertrouwen op modellen ontwikkeld door techbedrijven zou kunnen leiden tot economische chaos.

De lezing is Engelstalig.

In deze opgenomen lezing bespreekt prof.dr. Albert J. Menkveld het toenemende gebruik van AI in de financiële sector en het belang van mondiale regulering. In hoeverre zijn de zorgen terecht en hoe kunnen ze worden aangepakt?

In de lezing refereert dhr. Menkveld naar de video “the A.I. Dilemma”, die je op Youtube kan bekijken.

Albert J. Menkveld is hoogleraar Finance aan de Vrije Universiteit Amsterdam en fellow aan het Tinbergen Instituut. Zijn onderzoek richt zich op effectenhandel, liquiditeit, vermogensprijzen en financiële econometrie. Hij heeft zojuist een opname uitgebracht van zijn interview met drie Nobelprijswinnaars om de komende vijftig jaar van de financiële economie te bespreken. Bekijk hier de trailer en hier de volledige versie (inclusief hoofdstukken in de YouTube-ondertiteling om delen van het interview te bekijken).

B&R Beurs
Deze lezing werd georganiseerd in samenwerking met B&R Beurs Eindhoven, de studentenbeleggingsvereniging van de Technische Universiteit Eindhoven.

Tweewekelijks alle programma's gemakkelijk op een rijtje in je inbox?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven
x