Toen corona half maart het maatschappelijk en economisch verkeer stil legde waren economen het opvallend eens. De overheid moest royaal de portemonnee trekken. Het alternatief (faillissementen, ontslagen en wanbetalingen) zou namelijk veel duurder zijn. De hoop was dat de economie hierdoor na de lockdown snel zou terugveren. Nu we een aantal maanden verder zijn rijst de twijfel. Hoe lang is deze steun zinnig? En moet de staat de schuld wel zo hoog laten oplopen? Prof. dr. Arnoud Boot schijnt er zijn licht over in deze online Studium Generale lezing.
Prof.dr. Arnoud Boot is hoogleraar Ondernemingsfinanciering en Financiële Markten (UvA). Hij is een autoriteit op het gebied van de financiële sector in relatie tot de maatschappij (o.a. ook raadslid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) en mengt zich regelmatig in het publieke debat. Eerder was hij al eens bij ons te gast. Beluister hier de podcast van zijn lezing "Gemanipuleerde werkelijkheid" over hoe door slim gebruik van onderzoeksresultaten politici en bestuurders regelmatig een ‘meer gewenste’ werkelijkheid weten te creëren.
Lees ook de brief die de leden van het Sustainable Finance Lab vorige week aan de politici aanboden en die in de lezing kort naar voren komt.